ОЛЕКСАНДРІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Миколаївська область, Вознесенський район

Щодо терміну призначення пенсій у зв'язку з втратою годувальника членам сімей осіб зниклих безвісти за особливих обставин

Дата: 14.10.2024 12:56
Кількість переглядів: 11

Фото без опису

Щодо терміну призначення пенсій у зв'язку з втратою годувальника членам сімей осіб зниклих безвісти за особливих обставин

 

Відповідно до ст. 36 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон № 1058) пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається, зокрема, непрацездатним членам сім'ї особи, якій відповідно до Закону України від 12.07.2018 № 2505-VII (із змінами від 14.04.2022 № 2191-IX) “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин” (далі - Закон № 2505) надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Рідні військових, які мають статус “зниклий безвісти” мають право на оформлення пенсії у зв'язку з втратою годувальника. За українським законодавством ним можуть скористатись, як родичі, наприклад, непрацездатні батьки, дружина/чоловік, так і ті люди, які не мали родинного зв'язку, але були на утриманні зниклого.

Перелік непрацездатних членів сім'ї, які мають право на пенсії у зв'язку з втратою годувальника, визначено статтею 36 Закону № 1058.

Відповідно до статті 4 Закону № 2505 особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин у порядку передбаченому цим Законом, то вважається такою, що зникла безвісті за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Згідно із Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 (із змінами), до заяви про призначення пенсії додається, зокрема, свідоцтво про смерть годувальника, рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим, або інформація з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідно до абз. 2 п. 3 ч. 1 статті 45 Закону № 1058 у членів сім'ї особи, якій відповідно до Закону № 2505 надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, право на отримання у разі втрати годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Відповідно до п. 3 ст. 254 Цивільного Кодексу України від 16.01.2003      № 435-IV, якщо закінчення строку, визначеного місяцем, припадає на такий місяць, у якому немає відповідного числа, строк спливає в останній день цього місяця.

Заява про призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника та необхідні документи подаються  до сервісного центру Головного управління                                                                                                                        Пенсійного фонду України. Звернутись за призначенням пенсії можна також через портал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або через засоби порталу державних послуг Дія. У такому випадку до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

Обов'язково до пакету документів необхідно додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

 

З повагою

начальник Головного управління                                     Олена СИЧУГОВА

 

Валентина Боденко (0512) 44 14 40

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь