ОЛЕКСАНДРІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Миколаївська область, Вознесенський район

Небезпечні нітрати у ранніх овочах та фруктах !

Дата: 16.05.2024 13:59
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Вплив нітратів на організм людини – природно негативний і порою просто небезпечний. Як уберегтися від їх впливу? Нітрати – це азотисті сполуки, які застосовується в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах та фруктах , а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Значне накопичення нітратів зазначено в салаті, шпинаті, зелені, редьці, селері, баштанних і практично у всіх коренеплодах. Особливо небезпечні овочі та фрукти  вирощені в теплицях в не сезон, у зв’язку з обмеженим простором і застосуванням більшої кількості добрив.

     Для людини максимально допустимі рівні нітратів в харчових продуктах   регламентуються  Державними санітарними  правилами і нормами «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238).

     Для оцінки рівнів нітратів в ранніх овочах та фруктах сформульовані загальні допустимі норми, наприклад:

- в свіжому шпинаті  максимально допустимі рівні нітратів  – 3 500 мг NO3/кг;

-в салаті «Айсберг», вирощеному у закритому ґрунті – 2 500 мг NO3/кг; а вирощеному у відкритому ґрунті -2 000 мг NO3/кг;

-в картоплі – 250,0 мг NO3/кг;

-в капусті білокачанній ранній  – 900,0 мг NO3/кг;

-в моркві ранній – 400,0 мг NO3/кг;

-в огірках, вирощених в  захищеному  ґрунті- 300,0 , а у відкритому ґрунті -150,0 мг -NO3/кг;

-в цибулі-перо, вирощеної в захищеному ґрунті- 800,0 мг NO3/кг, у відкритому ґрунті – 600,0 мг NO3/кг;

-в томатах – 150,0 мг NO3/кг;

-в руколі  (урожаю у період з 01 квітня по 30 вересня) – 6000,0 мг NO3/кг.

      Перевищення концентрацій  призводить до гострого або хронічного нітратного отруєння. Симптоми отруєння: виражена синюшність шкіри і слизових оболонок; різка загальна слабкість, сонливість; у дітей – неспокійна поведінка; головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах; задишка; порушення координації рухів; зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан. Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.

     Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки.

      Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла відповідний лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для  реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.

   Та  саме тому доцільно:

1. Купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;

2. Не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках;

3. Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;

4. Під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.

5. Намагайтесь не купувати парникові овочі та фрукти, почекати поки з’явиться ґрунтова продукція;

6. З обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

 

Будьте обачними та бережіть здоров’я своє і оточуючих!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь